BOIKOT US DAN ISRAEL

Ada seorang pengunjung mahu aku tulis pasal boikot kita ke atas barang Israel dan Amerika.

Kebetulan memang dah lama aku fikir nak tulis. Cuma kesempitan waktu.

Untuk entri sebelum ini aku ada tulis pasal kekejaman Israel yang saban hari meminum darah rakyat Palestin tanpa belas ihsan.

Dibantu sekutu kuat kuasa unilateral. Tindakan Israel seakan ‘halal’ pada mata negara terkaya itu.

Tidak ada lagi laungan pejuang demokrasi dan hak asasi yang giat diperjuangkan sebelum ini.

Now, lets talk about the boycott things. Me, myself have no problem with boycotting.

But, i dont think boycott alone can make Israel and its allies stop from being cruel towards us as a Muslim in general and Palestin at a particular.

Buatlah boikot barang ni berzaman pun, aku yakin mereka tidak akan berganjak daripada tindakan mereka sekarang ini.

Sebab?

Pertamanya, kita suka boikot separuh hati. Atau hangat-hangat tahi ayam. Atau bermusim.

Kalau berterusan sekalipun, bukan semua orang akan boikot sebab punya pendapat dan cara berbeza untuk menentang kezaliman regim Zionis ini.

Keduanya, kita sebenarnya menentang tanpa sebarang persediaan.

Sejauh mana kita boleh bersaing dengan produk-produk mereka.

Burger King yang mempunyai 11 550 oulet di 71 negara dengan 11.4 juta pelanggan setiap hari?

Starbucks yang merupakan ‘kedai kopi’ terbesar dunia dengan 16, 120 oulet di 94 buah negara?

STARBUCKS
STARBUCKS

Produk mereka memang tidak boleh dinafikan cukup lama bertapak dan ‘menjajah’ ke setiap pelusuk dunia termasuk negara Islam seperti Malaysia.

Justeru, untuk mempamerkan bahawa kita benar-benar mahu bangkit menentang kita harus bersedia dari segi ekonomi bagi menandingi mereka.

Bina kembali kecemerlangan Islam dengan membina ekonomi yang ampuh bagi ‘menyerang’ those rogue states dan akhirnya mereka pasti lumpuh.

4 thoughts on “BOIKOT US DAN ISRAEL

  1. salam..
    sekadar berkongsi..aku copy paste dari http://www.inminds.co.uk/boycott-faq.html

    8. Can the boycott really effect the Israeli economy?

    Israel’s economy is on the verge of total collapse with no sign of recovery despite cash injections from uncle Sam. Just last month (Oct 2002) Sharon begged Washington for $10 billion in emergency aid. Inflation is sky rocketing – even the official figure is over 4 times the government target. VAT has just been raised as have fuel bills and all basic living costs like food and rents. Unemployment is soaring and salary cuts are the order of the day.

    This has resulted in a series of crippling general strikes – the last one bringing the country to a standstill – flight in and out of Israel had to be suspended, radio and television broadcasts stopped and health workers only dealt with emergencies. The streets are piling up with uncollected garbage.

    Foreign investment, a life-line for the zionist state, has also dried up. Figures reveal that investors have lost $5 billion of the $6.5 billion invested in Israel between 1999-2001. No one is prepared to invest any more.

    The Israeli government is so short of money that its cost cutting includes shutting down several embassies and consulates around the world!

    At this critical time, the importance of the global boycott of Israel and of the collaborating companies that give it its life-line cannot be overemphasised. Israel is counting every penny – every penny matters – ensure yours don’t go to Israel!

    Bermakna,kita boleh ubah mereka sebenarnya..=] jom sama2 pakat boikot! =]

    SNA: Thanks bro. For the sharing.

  2. Thanks. Skrg tentera israel berundur drp Palestin. Jgn lah kita hanya boikot ketika perang shj, kita harus boikot berterusan dan negara islam yg lain pun harus berkerjasama.

    Saya bersetuju dgn SNA supaya negara islam membina empayar ekonomi yg lebih kukuh. Dan mungkin kerajaan negara2 islam boleh bersatu membentuk tentera untuk menentang kezaliman terhadap org islam.


    SNA: Kenapa tidak?

  3. btul3……. tpu dada tnya selera. adakah anda still mkn mcD kat sec3 lg.. huhu.. sentapnye.
    this things kn try slow2.. tanamkn awareness is important. ok kwn2 yg rasa diri die islam, bgn lah!!!! jgn leka n lalai.. rebut peluang n ruang yg ada.. mgkin boikot ini sdikit bg kite, tp x mustahil untk kite lumpuhkn dieorg.. its start from u..

    SNA: Ayuh! Bangun!

  4. as,kum saudara ku semua bagaimana dengan microsoft,intel dan Amd kita patut juga boikot mereka juga sebab mereka juga penyumbang teknologi ketenteraan kalau tidak percaya cubalah rajin search digoogle yer harap jangan boikot barangan makanan sahaja sebab company itu dari US juga dan penyumbang besar lagi tuh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s