Aku Masih Dapat Duit Raya!!

Sometimes I get confused with the rule of duit raya. Yelah about sape yang patut bagi or sape yang patut terima? There are too many versions of rule yang aku dah dengar. Yet, tataw mana satu yang betul.

Bab membagi tuh memang rule nya agak clear. Like orang yang dah bekerja dan bergaji kena lah hulur duit raya. Tapi bab menerima ni memang tak clear.

Kalau ikut orang Cina selagi tak kahwin selagi tulah dapat ang pow. Seronok betul! kalau macam tu sampai sudah lah aku tak nak kahwin sebab nak dapat ang pow. Ataupun kahwin senyap-senyap. Haha.

Ada jugak orang kata, kalau masih belajar selagi tuh dapat duit raya. Kalau yang dah tua bangka amik PhD pun kira boleh jugak lah ek. Hehe.

Tak kisahlah tuh, ni aku nak story sikit. Last saturday me and Fadia went to Sara’s open house kat Skudai. Borak punya borak, suddenly her abah keluar and bawak banyak sampul and give one to us each. Haha. Lawak betul.

Bukan nak menyombong, bukan sebab gaji banyak, tapi tulah, disebabkan rules yang dicipta oleh orang-orang kita sampaikan merah-merah muka aku nak amik ang pow tuh.

Orang kata rezeki jangan ditolak. So aku and Fadia amik jelah. Rezeki.

Moral:

Do give duit raya to everyone, if you have duit lebih. Kalau tak, tak bagi pun takpe, jangan sampai bergolok gadai pulak semata-mata nak bagi duit raya.hehe.

Ada orang nak bagi aku duit raya???

2 thoughts on “Aku Masih Dapat Duit Raya!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s