RENCAM or PELBAGAI

Haha.Small laughter. Chuckle? Hopefully, I’m using the right term.

Start with that so that I won’t be laughed for writing this uncategorized entry?Hope so. Will be belittled for not making enough effort to talk about so many thing in one entry. I don’t care.

Memang banyak benda nak cerita. That’s why I put Rencam or Pelbagai. Kinda safety clause lah tuh.

Firstly nak cakap pasal PETAH (Pesta Intelek dan Hujah) yang baru je habis hari tuh, last Tuesday. Apart of breaking the record for 111 hours non-stop multi-lingual debate (which is one of the thing that I will talk about, in this very entry) we also set up a booth called public speaking to encourage public to talk in front of the public.

Tapi booth tu kita orang bukak sampai Sunday je lah as YOUTH ’10 pun sampai ahad je kan?..Tapi I did enjoy myself for having involved in that fiesta. And of course the visitors who had been part of the program pun seronok.

Mana taknya, RM50 kita orang offer to those who can speak in public on the stage for only 5 minutes. Tak ke senang tuh.

As mentioned and empirically proven in Freakononomics, people do respond to incentives, so obviously ramai yang nak sertai.

Ramai tu mungkin overstatement because kalau nak diikutkan sepatutnya lagi ramai lah. No wonder ada survey which I’m uncertain who conducted it yang menyatakan bahwa speaking in public merupakan ketakutan kedua selepas kematian. (open to debate) (kalau rajin google lah)

Hampir RM3000 jugak yang kitaorang (funded by someone somebody) dah bagi kat pengunjung yang berani. Ada yang cakap dalam English ada jugak (ramai) yang cakap dalam BM and ada jugak yang cakap in Mandarin.

Bagus jugak lah dia orang ni. I mean, the ideas and messages  that they delivered. Ada yang ok. Ada yang memang entah apa-apa. TApi 50 hengget punya pasal, dia orang habiskan jugak lah 5 minit tuh!

Habis je aku fikir jugak, kalau lah ramai lagi yang boleh dan berani bercakap macam tu kan bagus. Budak belia ni banyak complain belakang-belakang. Bila bagi pentas dan mikrofon mulah nak terkencing. Lepas tu suka cakap besar dan mengutuk pulak orang yag berani bercakap kat depan orang ramai nih.

Pelik tul. Bacul. And yes, I’m talking about our youth and my friends or acquaintance who always regard public speaking ni poyo and mencapub. Come on, look who’s talking! Yang dok mengata ni ingatkan ada lah keje berfaedah yang diaorang buat, tak jugak. Melepak kat simpang-simpang kampung. Pastu memekak kat karok jamban.Pastu naik motor laju-laju. Yang peliknya, mak bapak boleh cakap tu lah anak lelaki, takkan nak terperap dalam rumah macam anak dara. huh?boleh bangga pulak! Whatever!

Yang pompuan pergi audition tuk any singing competition.

Ni satu hal lagi, ramai beno yang nak jadik artist. Pelajaran tah ke mana tapi sibuk nak glamour.

This stigma that we have to discard away from the very mind of our folks. They don’t see the benefits if one can speak eloquently in front of the public.

Sebab tu graduates pun yang dipentingkan CGPA, pointer. Yes, I admit that it is important but you cannot rely on your certs alone as it is no use having high or highest grade but you can’t even brief about yourself when your asked to do so, especially during interview.

I bet you that if you have the oratory skills, your resume is just like toilet in the kitchen!

Now the second point of view of mine, pasal 11 hours. Ok, it’s cliche to talk about the record as we did it successfully, so congratulations.

Tapi ada banyak benda yang buat aku berfikir. tentang debat.

Ada 111 matches yang berlangsung bagi memecahkan rekod tuh. Ada banyak yang aku berpeluang untuk tengok dan ada yang yang aku sendiri berpeluang untuk berdebat.

Aku seronok sebab dapat berdebat satu team dengan Dato Saifuddn Abdullah, Timb. Menteri Pengajian Tinggi Malaysia. Dapat satu team balik dengan orang yang aku pernah satu team dulu. That’s the fun part.

Tapi ada juga yang tak best. Ok, ‘best’ or ‘tak best’ ni my humble opinion je lah. Mungkin tak tepat dan aku je yang rasa macam tuh.

Firstly, Sindrome Taklid Buta. Ni untuk budak-budak junior lah. Main ikut je apa yang dia orang dengar dan tengok. Dia orang rasa best dia orang ikut and cakap. Tanpa bersoal-soal. Nak mengkaji jauh sekali.

Kalau sekadar ikut perkataan je ok lagi. Ni sampai kes dan arguments pun mahu ikut sekali, macam mana tuh. Dunia debat dah tepu.

Sudah ramai yang pandai bercakap. Kepetahan bukan isu lagi. Semua orang mastered. Yet, we are craving for new technologies, ideas from our current debaters. Yelah takkan nak cakap fasal fakta dan idea yang sama sahaja?

Dan bila aku bercakap macam nie. These few questions will be arisen;

i.e. Macam lah dia dulu debate meletup sangat?

Nope. Aku tak cakap pun. Dan kerana aku tak meletuplah aku mahu yang berdebat sekrang ni jadi meletup. My       ‘ketidak letupan’ ni is not something to be inherited kan?

i.e. Siapa kamu untuk melabel itu dan ini?

Ini soalan yang baik. Saya bekas pendebat. Dan saya sangat menghormati debat dan orang yang menghormati debat. Tapi sayang kan debat ini kalau kita jadikan platform untuk dapatkan sijil sahaja?atau untuk bersuka ria sahaja? atau untuk tiket kita berjalan-jalan ke seluruh tempat di Malaysia.

Inilah kerisauan saya. Tentang debat itu sendiri. On how people treating it. Saya takut kerana ini nanti orang akan muak dengan debat, lari dari menghargainya dari yang sewajarnya.

Bukankan ini ruang ilmiah. peluang untuk bertukar idea dan bermuhasabah. Suara kita mungkin kecil. Tapi kecil lagi suara kita ini kalau kita memperkecilkannya dengan mengenepikan nilai ilmu dalam debate.

I’m talking about myself too. The wonders that have been lingering in my mind since the very first day I joined debate. Saya mahu orang pandang debat dan pendebat sebagai orang yang berilmu.

Because we carry that trustworthy and that responsibility. The words we utter, the things we do must be in accordance with the debate values that we are ourselves upholding.

Heh. sampai sini sajer rencam dan pelbagai yang saya nak cakap. Lepas baca ni, akan ada macam-macam yang bertamu dalam bilik fikir kamu semua.

Saya cuma menyampaikan apa yang saya rasa. And I feel very undressed after pouring it onto my blog.

Salam.

8 thoughts on “RENCAM or PELBAGAI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s